به اعتقاد اعضای انجمن بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانهای، استخراج و تولید بیتکوین موجب ارزآوری و مقابله با تحریمها میشود و این حوزه نیاز به حمایت دولت دارد.
به گزارش داتیکا به نقل از ایسنا، ارزهای دیجیتال چند سالی میشود که در ایران شناخته شدهاند، اما از سال گذشته ورود به عرصه تولید و استخراج این رمزارزها رواج بیشتری یافت تا جایی که وزارت نیرو تعرفه برق مورد استفاده آن را نیز اعلام کرد اما به نظر میرسد این تعرفه چندان به مذاق فعالان این حوزه خوش نیامده است.
رییس نظام صنفی رایانهای کشور- درباره مشکلات فعالان حوزه استخراج رمزارز در کشور معتقد است در اقتصاد دیجیتال تحولات سریع شکل میگیرد و کسبوکارها بهسرعت رشد میکند، موضوع رمزارز، ریشه صنعت بلاکچین است اما در کشور بهدلیل دشوار بودن قوانین دولتی در تنظیمگری آیتی دچار مشکل هستیم.
با این نگاه درخصوص رمزارزها، جامعه با سردرگمی مواجه است و به اعتقاد اثنی عشری، عکسالعمل دولت و حکومت مسدودسازی آن بود که نیاز است به عنوان صنعت شناخته شود. تولید و استخراج رمزارز غیرقانونی نیست و یک سال طول کشید تا قوانین و مجوزها توسط وزارت صمت صادر شود و در این مدت بخشی از تولیدکنندگان رمز ارز توقیف شدند.
بر این اساس گفته میشود درمورد رمزارزها نکاتی مطرح است که بهدرستی نظرات بخش خصوصی در آن دخیل نشده و باید بتوانیم تنگناها را برطرف کنیم تا به اقتصاد مقاومتی و رفع تحریمها کمک کند. نیاز است در حوزه ماینینگ از ظرفیتهای قضایی و قانونی این موضوع استفاده شود و در این راستا تعاملاتی با وزارتخانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیرو و صمت و شورای عالی فضای مجازی داشتهایم تا مسائل را در چارچوب عملیاتی به نتیجه برسانیم.
بیتوجهی به ارزهای دیجیتال، فرصتها را از بین میبرد
اشتباهات فردی یا جمعی در درازمدت اثر خود را در اقتصاد میگذارد که نمونه بارز آن صنعت ماینینگ (استخراج ارزهای دیجیتال) است که فرصتسوزی شد، زیرا این صنعت ۱۰ سال وجود داشته و حجم بازار آن به ۳۰۰ هزار میلیارد رسید اما بیتوجهی به آن منجر به از دست رفتن فرصتهاست.
در این باره عضو کمیسیون بلاکچین و رمزارز با بیان اینکه توجه نکردن به ماینینگ همچنین موجب نخبهکشی است، گفته است با گذشت ۱۰ سال هیچ توجهی به این موضوع نشد. نخبگانی که با درآمد خود ماینینگ را راهاندازی کردند، با بیتوجهی روبهرو شدند و به آنها اصطلاح دزد برق دادند و اعلام کردند بهدلیل نداشتن قوانین نباید این کار اجرا شود. قوانین کهنه باید با تکنولوژی روز هماهنگ شود و نیاز است مسئولان از بخش خصوصی حمایتی کنند، اما در سالی که مقام معظم رهبری سال رونق تولید اعلام کرد، تمامی کسبوکارهای ماینینگ جمعآوری شد.
پس از اینکه فعالیت بسیار شدیدی برای نابودی این صنعت شکل گرفت، در مصوبه هیات دولت تعرفه برق آن بسیار بالا تعیین شد، درنتیجه انجام این فعالیت برای متقاضیان بسیار دشوار است اما باید تعرفه برق بهصورت شفاف باشد. تنها راه باقیمانده برای رونق صنعت ماینینگ استفاده از گاز است که به گفته امیرحسین سعیدی نایینی از آن نیز جلوگیری شده و به دنبال آن بیکاری و فساد را به همراه دارد و مطلوب است سایت بزرگی با یاد شهید سپهبد قاسم سلیمانی احداث شود و تمامی ماینرها در آن شروع به فعالیت کنند تا تولید ارز، جذب نخبگان و رفع تحریمها اتفاق بیفتد.
هزار مجوز تولید رمزارز صادر شده است
استخراج رمزارزها با توجه به ماهیت صنعت و محصول تولیدی آن نوع خاصی از تکنولوژی است که نتیجه آن نو شدن این صنعت است. البته وزارت نیرو نیز بهدنبال حفظ امنیت شبکه است که مسئلهای حساس و حیاتی است اما به اعتقاد عضو انجمن بلاکچین ایران بههیچوجه رمزارزها به امنیت برق ضربه نمیزنند. زیرا فساد سیستماتیک در وزارت نیرو، برقدزدی و انشعاب غیرمجاز امنیت شبکه را از بین میبرد.
اما جای سوال وجود دارد که آیا در راستای امنیت شبکه قانونگذاری شده است؟ وزارت نیرو میزان تعرفه فعالیتهای ماینینگ را افزایش داده است اما آیا پول و تعرفه بیشتر امنیت شبکه برق را تامین میکند؟ و اگر این چنین نیست اینکه چرا تعرفه صنعت ماینینگ بسیار بالاست که نیاز به بررسی دارد.
گفته میشود صنعت ماینینگ (استخراج ارزهای دیجیتال) نیز همانند صنعت فولاد برق مصرف میکند و ماینرها در تمامی استانها بیش از ۱۰۰۰ مجوز تاسیس را دریافت کردهاند. اما با وجود این تعرفه برق، انگیزهای برای فعالیت در این حوزه وجود ندارد.
ماینینگ جزو صنعتهای درآمدزاست
بر این اساس، اعضای کمیسیون بلاک چین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای تقاضا دارند فعالان از ۳۰ استان در این کمیسیون عضو شوند. فعالان رمزارز و ماینینگ چند سالی است که به صورت خودجوش عمل کردهاند و برای مقابله با تروریسم اقتصادی آتشبهاختیار عمل کرده بودند. درحالی که این صنعت برای ارزآوری جزو صنعتهای درآمدزاست.
به اعتقاد کارشناسان، اگر مدیریت بخش ثبت اسناد و ثبت سفارش خودرو در بستر بلاکچین بود، بسیاری از مشکلات صورت نمیگرفت. با توجه به ساختار شفاف، بلاکچین جلو فساد را میگیرد. همچنین میتوانیم در پرداختهای همتابههمتا از رمزارزهای مختلف مثل بیتکوین استفاده کنیم و با توجه به امکانات، نیروی برق و آیتی که در کشور داریم، پیشرفتهای خوبی حاصل میشود.
اکنون هیات دولت، رمزارز را به عنوان صنعت شناخت اما متاسفانه این صنف باتوجه به تعرفه برق از طرف وزارت نیرو نتوانسته فعالیتی انجام دهد و کسانی که بهصورت خودجوش عمل میکردند، دست از فعالیت کشیدند. در حالی که معتقدند اگر بتوانیم با توجه به منابع، بیتکوین تولید کنیم ارزآوری فراوانی خواهیم داشت و این نوع ارز میتواند صنعت را توسعه دهد و با تحریمها مقابله کند. بنابراین نیاز است که از این صنعت حمایت شود نه اینکه با تبصرههای متفاوت از آن جلوگیری کنند