پژوهش ارتباطی

شبکه‌های اجتماعی مجازی چگونه به کنش جمعی شکل می‌دهند؟

اخیرا کتاب آشفتگی سیاسی نوشته هلن مارگتس، پیتر جان، اسکات هیل و طاها یاسری با ترجمه محمد رهبری و مقدمه هادی خانیکی به همت انتشارات کویر منتشر شده است.

به گزارش داتیکا کتاب آشفتگی سیاسی؛ شبکه‌های اجتماعی مجازی چگونه به کنش جمعی شکل می‌دهند؟ نوشته هلن مارگتس، پیتر جان، اسکات هیل و طاها یاسری با ترجمه محمد رهبری و مقدمه هادی خانیکی امروز به همت انتشارات کویر منتشر شده است.

جهان سیاسی در شبکه‌های اجتماعی بیش از حد ناهمگون، بسیار فردگرا، پر از هرج و مرج و نامناسب برای گفتگو به منظور احیای حوزه عمومی است. این توصیفی است که نویسندگان کتاب آشفتگی سیاسی در رابطه با جهان سیاسی در شبکه‌های اجتماعی دارند. واقعیت آن است که اینترنت و شبکه‌های اجتماعی مجازی امروزه تأثیر روزافزونی بر زندگی بشری دارند و بر سیاست، اقتصادی و فرهنگ جوامع تأثیرات شگرفی از خود به جای گذاشته اند.

می‌توان گفت که پس از انقلاب تلفن‌های هوشمند و با رشد و توسعه شبکه‌های اجتماعی مجازی، ماهیت کنش سیاسی دچار تحولات فراوانی شده است. ازجمله این تحولات می‌توان به نحوه شکل گیری کنش‌های جمعی اشاره کرد. امروزه به واسطه توسعه شبکه‌های اجتماعی مجازی، کنش جمعی ماهیتی آنلاین نیز پیدا کرده است و بسیاری از کنش‌های جمعی مانند تظاهرات و شورش‌های خیابانی که در فضای آفلاین شکل می‌گیرد، ریشه در فضای آنلاین دارد و از آنجا آغاز می‌شود.

کتاب حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که در دوران سیطره شبکه‌های اجتماعی مجازی، کنش جمعی چگونه شکل می‌گیرد و اطلاعات اجتماعی موجود درون شبکه و رؤیت پذیری افراد درون شبکه‌ها چه تأثیری بر شکل گیری یک فعالیت جمعی می‌گذرد. به همین جهت نویسندگان این کتاب به تحلیل کلان داده‌ها می‌پردازند تا رفتار کاربران درون شبکه را تحلیل کنند. از این حیث، این کتاب روش جدیدی را جهت تحلیل کنش سیاسی کاربران شبکه‌های اجتماعی ارائه می‌دهد.

در بخشی از مقدمه هادی خانیکی بر کتاب «آشفتگی سیاسی؛ شبکه‌های اجتماعی مجازی چگونه به کنش جمعی شکل می‌دهند؟» آمده است:

زمانی مارشال مک لوهان برای درک دنیای جدید ارتباطات و نقش آن در دریافت و کنش انسان گفته بود «رسانه‌ها امتداد حواس انسانند: رادیو امتداد گوش و تلویزیون امتداد چشم». بنا به آن مقیاس، می‌توان امروز هم گفت: فناوری‌های ارتباطی و اطلاع‌رسانی (ICT) گسترش دهنده قدرت حسی، ذهنی و رفتاری انسان شده‌اند. گسترش قابلیت‌های مغز، چشم، گوش و حواس انسانی از سویی و تحول پرشتاب میدان‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصاد و اجتماعی و ساحت‌ها و سبک‌های زندگی از سوی دیگر خبر از پیدایش «جامعه شبکه‌ای» و پارادایم جدید ذهنی و «هندسه معرفتی و کنشی» دارند.

ظهور جامعه شبکه‌ای و فرهنگ جدیدی که تحت عنوان «فرهنگ مجاز واقعی» یا «واقعیت مجازی» مطرح شده است، به تعبیر مانوئل کاستلز محصول یکپارچگی ارتباطات الکترونیک و پایان یافتن عصر مخاطبان گسترده و ظهور جامعه شبکه‌ای است (کاستلز، ۱۳۸۰: ۳۸۲). دوران جدیدی آغاز شده که در آن مضمون و صورت کنش، قدرت و مشارکت شهروندان و اجتماعات، با به هم پیوستگی شبکه‌های اجتماعی، اینترنت و تلفن‌های همراه هوشمند- به تعبیر باری ولمن- دگرگون شده است.

یادآور می‌شود، این کتاب برنده جایزه مکنزی انجمن مطالعات سیاسی بریتانیا است.

برچسب‌ها :

مطالب مرتبط

آخرین مطالب : پژوهش ارتباطی

آخرین اخبار

فهرست
خروج از نسخه موبایل